Barwy nadziei?

Zielone, ekologiczne, slow to już nie ekstrawagancja, a konieczność, nie moda, a obowiązek. W miastach powstają ogrody warzywne, parki odzyskują blask, w restauracjach standardem stają się warzywa i owoce z ekologicznych upraw. Mieszkańcy metropolii potrzebują oddechu, wytchnienia, dlatego coraz głośniej i bardziej stanowczo artykułują chęć obcowania z naturą. Naprzeciw tej potrzebie wychodzą artyści, projektanci, architekci, animatorzy kultury czy restauratorzy, tworząc nową jakość życia w mieście, a przy okazji rynek na nowe usługi. „Zieleń” w mieście opłaca się więc wszystkim.

Zapraszamy do lektury!

Numer dostępny bez logowania do końca sierpnia 2013 r. Aby przeczytać numery archiwalne zarejestruj się. Rejestracja jest bezpłatna. LINK.

Zdjęcie na okładce: Florama, Fotograf: Dominik Lewiński

W numerze:

Moda na dachowe ogrody rozmowa z Barbarą Siedlicką – inspektorem nadzoru ogrodu Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, tekst Monika Szyszka

Jestem najszczęśliwszą osobą, bo kocham swój zawód. Wywodzę się z rodziny o bogatej tradycji ogrodniczej – reprezentuję bowiem 5. pokolenie ogrodników, jako jedyna jednak nie posiadam własnej ziemi. Od zawsze wiedziałam, że bedę ogrodnikiem.
Czytaj więcej...

High Line – dialog architektury z naturątekst Ludmiła Kaczmarek

High Line jest przestrzenią publiczną, położoną na West Side, na Manhattanie w Nowym Jorku. Zbudowana została na zabytkowym poprzemysłowym wiadukcie linii kolejowych New York Central Railroad, 10 metrów nad ulicami Manhattanu. (...)
Czytaj więcej...


Ogrody sztuki tekst: Artur Zaguła   

Chciałbym w tym artykule przedstawić kilka przykładów współczesnych muzeów, które włączają naturalne otoczenie jako ważny element swojej strategii. (...)
Czytaj więcej...



Im więcej doświadczymy, tym lepiej wywiad z Martą Gessler, restauratorką, właścicielką Qchni Artystycznej oraz Warsztatu Woni – artystycznej kwiaciarni, tekst Maja Ruszkowska-Mazerant

Kuchnia to kultura, kultura to kuchnia. Czy jedzenie szprotek z gazety to brak kultury? A może to sztuka, performance? Zarówno kuchnia, jak i kultura to obszary, w których można tworzyć, w których wiele jest jeszcze do zrobienia.
Czytaj więcej...

Xeriscape – krajobraz inteligentny – tekst Magdalena Harasiewicz

Xeriscaping stał się odpowiedzią na drastyczny spadek ilości wody słodkiej na świecie i naglącą konieczność oszczędzania jej zasobów. Inżynierowie pejzażu, pochodzący ze wszystkich szerokości geograficznych, opracowują strategie interwencji w lokalny habitat w celu ochrony zasobów wodnych i kształtowania świadomości mieszkańców danych środowisk. (...)
Czytaj więcej...

Florama – alternatywny ogródrozmowa z Haliną Kamińską, założycielką pracowni Florabo, w której powstała Florama, tekst Natalia Sołtyszewska      

Troska o ekosystem wymusza na nas tworzenie nowych, alternatywnych rozwiązań, pozwalających zachować zieleń także pośród miejskiego krajobrazu.
Czytaj więcej...


Działania miejskie tekst Anna Komorowska oraz Marta Klimek

W dziale "Warsztaty" przedstawiamy subiektywny poradnik miejskiego ogrodnika przygotowany przez Annę Komorowską z Pracowni k. oraz przybliżamy projekt Centrum Nauki Kopernik – Uzdrowisko Warszawa.
Czytaj więcej...


Życie zasilane pomysłamitekst Maciej Mazerant

Było przyjemnie, optymistycznie patrzyłem w przyszłość... do dnia, w którym zadzwonił telefon.
Czytaj więcej...





White House Kitchen Garden tekst Piotr Majcher

White House Kitchen Garden – tak oficjalnie nazywa się warzywny ogródek Michelle Obamy. Leży w południowej części posiadłości, jaką zajmuje Biały Dom i ma ponad 100 mkw. powierzchni. To niewiele. Ale wystarczająco, żeby zmieścić ponad 60 gatunków najróżniejszych roślin.
Czytaj więcej...