Od redakcji

W numerze


Branża kreatywna stanęła przed niesamowitym wyzwaniem – likwidacja śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych, nowa jakość jedzenia w szkolnych stołówkach to impulsy do zmiany, które należy wykorzystać. Jak spożytkować szansę, jaką daje coraz większa świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania się? Atakowani przez agresywną reklamę korporacji przekonujących nas do swoich tłustych, przesłodzonych i przesolonych produktów zaczynamy myśleć, jak się temu przeciwstawić dla dobra naszego i naszych dzieci. Kto jak nie „klasa kreatywna” ma szansę na dokonanie rewolucji poprzez stworzenie zdrowej, atrakcyjnej alternatywy dla wszechobecnej żywnościowej bylejakości?

Aktualny numer magazynu PURPOSE to nasz głos w dyskusji. Zaprosiliśmy do rozmowy liderów zmiany, w tym Grzegorza Łapanowskiego, szefa kuchni zaangażowanego w rozwój projektu „Szkoła na widelcu”, Darię Pawlewską i Oliwę Gede-Niewiadomską z magazynu KUKBUK czy Katarzynę Kędzior z Domowej Piekarni. Rozmawiamy z Aiste Gazdar, współprowadzącą Wild Food Cafe – restaurację z Londynu, której menu oparte jest na zdrowych, sezonowych produktach. Promujemy również design młodych twórców, dzięki któremu na nowo odkrywamy radość z samodzielnego robienia jedzenia – Popcorn Monsoon autorstwa Jolene Carlier to bowiem urządzenie do prażenia popcornu. W numerze nie mogło zabraknąć głosów Tomka i Gosi Rygalików, których już od lat zajmuje temat Food Design. Z kolei o projektowaniu smaku i projektowaniu wystawy o smaku rozmawiamy z Karoliną Zajączkowską i Łukaszem Wasyliszynem z Food Think Tank. Z artykułu dr. Artura Zaguły dowiemy się, że sztuka zainteresowana była tematem stołu już od czasów rzymskich, a Marta Kołacz przybliży nam codzienny krajobraz tworzony przez przedmioty z czasów PRL tak chętnie wykorzystywane w naszych modnych obecnie kuchniach.

Zapraszamy do lektury!


nr 80 Październik 2015

temat numeru:

Food Design


Zobacz numery archiwalne



Od redakcji
W numerze

Wywiad
Jacy jesteśmy? - z Grzegorzem Łapanowskim rozmawiała Maja Ruszkowska-Mazerant

Prezentacja
Popcorn Monsoon - tekst Weronika de Oliveira

Analiza
Sztuka stołu w malarstwie - tekst Artur Zaguła

Kariera w kulturze
Wild Food Cafe - z Aiste Gazdar rozmawiała Paulina Piotrowska

Przemysły kultury
Zawsze głodni - wywiad z Darią Pawlewską i Oliwią Gede-Niewiadomską z KUKBUK

Młoda kultura
Blisko natury - wywiad z Hanną Nillson, BYGGSTUDIO oraz Katarzyną Kędzior, Domowa Piekarnia – rozmawiały Paulina Piotrowska i Weronika de Oliveira

Warsztaty
Ceramika w RZUCIE - tekst Marta Kołacz

Felieton
(FOOD + DESIGN) - tekst Gosia Rygalik, Studio Rygalik

Na marginesie
Food design, czyli wychodzenie poza kulinaria - z Karoliną Zajączkowską i Łukaszem Wasyliszyn rozmawiała Katarzyna Roj