Tradycyjne opakowanie do przechowywania jajek spełnia swoją rolę dobrze od lat. Wykonywane jest z wytłaczanego papieru, czy plastiku. Jednak nawet tak podstawowe i znane od dawna przedmioty w rękach projektanta mogą ulec całkowitej redefinicji.
Dlaczego warto przeprojektowywać przedmioty funkcjonujące dobrze na rynku? Głównie dlatego, że zazwyczaj pozostawiają one miejsce na ulepszenia.

Z takiego założenia wyszła węgierska studentka wzornictwa na Uniwersytecie Moholy-Nagyego – Otília Andrea Erdélyi. Celem projektantki było stworzenie nowego rodzaju opakowania do jajek, przy wykorzystaniu jak najmniejszej ilości materiału. Opakowanie jest wykonane z jednego kawałka cienkiej tektury. Dostęp do produktu wewnątrz opakowania otrzymujemy poprzez uchylenie jego górnej części.

Zaletą opakowania wydaje się być głównie ekonomicznie wykorzystanie materiału oraz fakt, że kupujący może łatwo, bez otwierania opakowania, obejrzeć kupowne jajka. Zużyte opakowanie po złożeniu zajmuje nieporównywalnie mniej miejsca niż tradycyjne kartony, czy platikowe formy do przechowywania jajek. Projektantka zapewnia również, że szerokość podstawy i nakrycia opakowania chroni produkt przed stłuczeniem.
Nie bez znaczenia pozostaje także ciekawy, minimalistyczny wygląd opakowania, po raz kolejny potwierdzający znaną dewizę , że „mniej znaczy więcej”.

Tekst: Justyna Szczepańska
Zdjęcia: dzięki uprzejmości projektantki