Jak utrzymać świeżość ulubionych owoców? Jak zapobiec marnowaniu się rozkrojonych warzyw gnijących w naszych lodówkach? Odpowiedź na te pytania znalazły autorki projektu Food Huggers.

Zaprojektowane przez Michelle Ivankovic i Adrienne McNicholas, Food Huggers to silikonowe nakładki na rozkrojone owoce i warzywa, dzięki którym przedłużona zostaje świeżość delikatnych produktów. Nakładki, założone na „otwartą” stronę owocu, zatrzymują jego naturalne soki, tworząc swego rodzaju uszczelkę. Zapobiegają również cyrkulacji powietrza, która powoduje psucie się owocowego miąższu.

Nakładki w różnych rozmiarach, wykonane są z silikonu, nadają się do mycia w zmywarce, podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych, a także mrożenia.

Food Huggers to nowoczesne rozwiązanie szerzącego się problemu marnowania produktów spożywczych. Chronią zarówno środowisko, jak i portfele miłośników zdrowych przekąsek.

Projektantki podkreślają, że zależało im na prostocie i skuteczności pomysłu. Zainspirowane codziennymi kuchennymi doświadczeniami, zaprojektowały więc łatwy w użyciu, wygodny w utrzymaniu produkt, który będzie bezpieczny dla rodzin i przyjazny środowisku.

Od 13 czerwca trwa kampania Food Huggers na platformie crowdfundingowej Kickstarter. Fundusze będą zbierane do 13 lipca.

Więcej informacji na stronie: www.foodhuggers.com

Tekst: Marta Klimek

Źródło: www.foodhuggers.com