CZYTAJ

ARCHITEKTURA | Za malowanymi oknami

2015-06-24

Wietnamskie biuro architektoniczne Block Architects stworzyło oryginalną aranżację budynku w konstrukcji dachu i frontowej ściany — wykorzystując kolorowe okiennice.

Znajdujący się w miejscowości Ho Chi Minh dom, który wzięło na warsztat wietnamskie biuro projektowe, to budynek pochodzący z 1965 roku, a więc posiadający pewną tradycję architektoniczną. Celem właściciela było zaaranżowanie go na potrzeby małego centrum kulturalnego, które mogłoby stać się miejscem spotkań ludzi pochodzących z różnych stron świata — miejscem, w którym można porozmawiać, odpocząć i podzielić się tradycyjnymi wietnamskimi, głównie wegańskimi potrawami. W związku z tym, podczas tworzenia planów zagospodarowania budynku, architekt musiał zadbać o skomponowanie oryginalnych elementów konstrukcji z wymogami nowoczesnej funkcjonalności.

Na wyposażenie Vegan House składają się przedmioty o różnym wyglądzie, zgromadzone przez właściciela — krzesło, stół, szafa, abażur — wszystko nieco anachroniczne i pozornie do siebie niedopasowane. Jednak z powodu ograniczonego budżetu, architekt postanowił wykorzystać te stare przedmioty, by poprzez połączenie ich z nowymi wykreować wnętrze, które będzie nosiło rys tradycyjnej wietnamskiej kultury, nie tracąc nic ze świeżości.

Najbardziej przykuwający uwagę element domu, czyli kolorowe okiennice tworzące jego fronton, to w rzeczywistości stare okna w typowym wietnamskim stylu, umożliwiającym stałą wentylację pomieszczeń. Zostały one przerobione w taki sposób, by tworzyły fasadę przypominającą kolorową, ażurową mozaikę, wyróżniającą się na tle otaczającej zabudowy. Kilka podobnych okien tworzących dach, pozostaje otwartych by zapewnić światło i przestrzeń drzewom rosnącym wewnątrz budynku — według projektantów, taka aranżacja ma symbolizować wzrost, nadzieję i pomyślność płynąca z tradycyjnych wzorców.

Na parterze Vegan House znajduje się duża kuchnia, w której ludzie mogą gromadzić się, jeść i rozmawiać. Na pierwszym piętrze mieści się sypialnia i przestrzeń, którą można wykorzystać do pracy lub relaksu. Niewielkie atrium zapewnia dopływ naturalnego światła do tej części domu. Wszystkie wnętrza są utrzymane w minimalistycznym klimacie, tworzonym przez cementowe powierzchnie, żaluzjowe okna i bambusowe elementy. Całość jednak nie jest pozbawiona swego rodzaju ciepła i pozytywnej energii, za którą w największym stopniu odpowiedzialne są barwne okna tworzące frontową ścianę domu. Vegan House to bez wątpienia ciekawy i udany przykład łączenia tradycyjnych elementów z nowymi, w taki sposób aby mogły one istnieć na równych prawach.

Tekst: Weronika de Oliveira

Zdjęcia dzięki uprzejmości Block Architects.


www.blockarchitects.com.vn

Wietnamskie biuro architektoniczne Block Architects stworzyło oryginalną aranżację budynku konstrukcji dachu i frontowej ściany wykorzystując kolorowe okiennice.

Znajdujący się w miejscowości Ho Chi Minh dom, który wzięło na warsztat wietnamskie biuro projektowe, to budynek pochodzący z 1965 roku, a więc posiadający pewną tradycję architektoniczną. Celem właściciela było zaaranżowanie go na potrzeby małego centrum kulturalnego, które mogłoby stać się miejscem spotkań ludzi pochodzących z różnych stron świata — miejscem, w którym można porozmawiać, odpocząć i podzielić się tradycyjnymi wietnamskimi, głównie wegańskimi potrawami. W związku z tym, podczas tworzenia planów zagospodarowania budynku, architekt musiał zadbać o skomponowanie oryginalnych elementów konstrukcji z wymogami nowoczesnej funkcjonalności.

Na wyposażenie Vegan House składają się przedmioty o różnym wyglądzie, zgromadzone przez właściciela — krzesło, stół, szafa, abażur — wszystko nieco anachroniczne i pozornie do siebie niedopasowane. Jednak z powodu ograniczonego budżetu, architekt postanowił wykorzystać te stare przedmioty, by poprzez połączenie ich z nowymi wykreować wnętrze, które będzie nosiło rys tradycyjnej wietnamskiej kultury, nie tracąc nic ze świeżości.

Najbardziej przykuwający uwagę element domu, czyli kolorowe okiennice tworzące jego fronton, to w rzeczywistości stare okna w typowym wietnamskim stylu, umożliwiającym stałą wentylację pomieszczeń. Zostały one przerobione w taki sposób, by tworzyły fasadę przypominającą kolorową, ażurową mozaikę, wyróżniającą się na tle otaczającej zabudowy. Kilka podobnych okien tworzących dach, pozostaje otwartych by zapewnić światło i przestrzeń drzewom rosnącym wewnątrz budynku — według projektantów, taka aranżacja ma symbolizować wzrost, nadzieję i pomyślność płynąca z tradycyjnych wzorców.

Na parterze Vegan House znajduje się duża kuchnia, w której ludzie mogą gromadzić się, jeść i rozmawiać. Na pierwszym piętrze mieści się sypialnia i przestrzeń, którą można wykorzystać do pracy lub relaksu. Niewielkie atrium zapewnia dopływ naturalnego światła do tej części domu. Wszystkie wnętrza są utrzymane w minimalistycznym klimacie, tworzonym przez cementowe powierzchnie, żaluzjowe okna i bambusowe elementy. Całość jednak nie jest pozbawiona swego rodzaju ciepła i pozytywnej energii, za którą w największym stopniu odpowiedzialne są barwne okna tworzące frontową ścianę domu. Vegan House to bez wątpienia ciekawy i udany przykład łączenia tradycyjnych elementów z nowymi, w taki sposób aby mogły one istnieć na równych prawach.

 

Tekst: Weronika de Oliveira

Zdjęcia dzięki uprzejmości Block Architects.


REKLAMA

POLECAMY