Wstęp
Od redakcji
Barwy nadziei?
Zielone, ekologiczne, slow to już nie ekstrawagancja, a konieczność, nie moda, a obowiązek. W miastach powstają ogrody warzywne, parki odzyskują blask, w restauracjach standardem stają się warzywa i owoce z ekologicznych upraw. Mieszkańcy metropolii potrzebują oddechu, wytchnienia, dlatego coraz głośniej i bardziej stanowczo artykułują chęć obcowania z naturą. Naprzeciw tej potrzebie wychodzą artyści, projektanci, architekci, animatorzy kultury czy restauratorzy, tworząc nową jakość życia w mieście, a przy okazji rynek na nowe usługi. „Zieleń” w mieście opłaca się więc wszystkim.
Zapraszamy do lektury!
Numer dostępny bez logowania do końca sierpnia 2013 r. Aby przeczytać numery archiwalne zarejestruj się. Rejestracja jest bezpłatna. LINK.
Zdjęcie na okładce: Florama, Fotograf: Dominik Lewiński
Zielone, ekologiczne, slow to już nie ekstrawagancja, a konieczność, nie moda, a obowiązek. W miastach powstają ogrody warzywne, parki odzyskują blask, w restauracjach standardem stają się warzywa i owoce z ekologicznych upraw. Mieszkańcy metropolii potrzebują oddechu, wytchnienia, dlatego coraz głośniej i bardziej stanowczo artykułują chęć obcowania z naturą. Naprzeciw tej potrzebie wychodzą artyści, projektanci, architekci, animatorzy kultury czy restauratorzy, tworząc nową jakość życia w mieście, a przy okazji rynek na nowe usługi. „Zieleń” w mieście opłaca się więc wszystkim.
Zapraszamy do lektury!
Numer dostępny bez logowania do końca sierpnia 2013 r. Aby przeczytać numery archiwalne zarejestruj się. Rejestracja jest bezpłatna. LINK.
Zdjęcie na okładce: Florama, Fotograf: Dominik Lewiński
W numerze:
Moda na dachowe ogrody – rozmowa z Barbarą Siedlicką – inspektorem nadzoru ogrodu Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, tekst Monika Szyszka
Jestem najszczęśliwszą osobą, bo kocham swój zawód. Wywodzę się z rodziny o bogatej tradycji ogrodniczej – reprezentuję bowiem 5. pokolenie ogrodników, jako jedyna jednak nie posiadam własnej ziemi. Od zawsze wiedziałam, że bedę ogrodnikiem.
Czytaj więcej...
Jestem najszczęśliwszą osobą, bo kocham swój zawód. Wywodzę się z rodziny o bogatej tradycji ogrodniczej – reprezentuję bowiem 5. pokolenie ogrodników, jako jedyna jednak nie posiadam własnej ziemi. Od zawsze wiedziałam, że bedę ogrodnikiem.
Czytaj więcej...
High Line – dialog architektury z naturą – tekst Ludmiła Kaczmarek
High Line jest przestrzenią publiczną, położoną na West Side, na Manhattanie w Nowym Jorku. Zbudowana została na zabytkowym poprzemysłowym wiadukcie linii kolejowych New York Central Railroad, 10 metrów nad ulicami Manhattanu. (...)
Czytaj więcej...
High Line jest przestrzenią publiczną, położoną na West Side, na Manhattanie w Nowym Jorku. Zbudowana została na zabytkowym poprzemysłowym wiadukcie linii kolejowych New York Central Railroad, 10 metrów nad ulicami Manhattanu. (...)
Czytaj więcej...
Ogrody sztuki – tekst: Artur Zaguła
Chciałbym w tym artykule przedstawić kilka przykładów współczesnych muzeów, które włączają naturalne otoczenie jako ważny element swojej strategii. (...)
Czytaj więcej...
Chciałbym w tym artykule przedstawić kilka przykładów współczesnych muzeów, które włączają naturalne otoczenie jako ważny element swojej strategii. (...)
Czytaj więcej...
Im więcej doświadczymy, tym lepiej – wywiad z Martą Gessler, restauratorką, właścicielką Qchni Artystycznej oraz Warsztatu Woni – artystycznej kwiaciarni, tekst Maja Ruszkowska-Mazerant
Kuchnia to kultura, kultura to kuchnia. Czy jedzenie szprotek z gazety to brak kultury? A może to sztuka, performance? Zarówno kuchnia, jak i kultura to obszary, w których można tworzyć, w których wiele jest jeszcze do zrobienia.
Czytaj więcej...
Kuchnia to kultura, kultura to kuchnia. Czy jedzenie szprotek z gazety to brak kultury? A może to sztuka, performance? Zarówno kuchnia, jak i kultura to obszary, w których można tworzyć, w których wiele jest jeszcze do zrobienia.
Czytaj więcej...
Xeriscape – krajobraz inteligentny – tekst Magdalena Harasiewicz
Xeriscaping stał się odpowiedzią na drastyczny spadek ilości wody słodkiej na świecie i naglącą konieczność oszczędzania jej zasobów. Inżynierowie pejzażu, pochodzący ze wszystkich szerokości geograficznych, opracowują strategie interwencji w lokalny habitat w celu ochrony zasobów wodnych i kształtowania świadomości mieszkańców danych środowisk. (...)
Czytaj więcej...
Xeriscaping stał się odpowiedzią na drastyczny spadek ilości wody słodkiej na świecie i naglącą konieczność oszczędzania jej zasobów. Inżynierowie pejzażu, pochodzący ze wszystkich szerokości geograficznych, opracowują strategie interwencji w lokalny habitat w celu ochrony zasobów wodnych i kształtowania świadomości mieszkańców danych środowisk. (...)
Czytaj więcej...
Florama – alternatywny ogród – rozmowa z Haliną Kamińską, założycielką pracowni Florabo, w której powstała Florama, tekst Natalia Sołtyszewska
Troska o ekosystem wymusza na nas tworzenie nowych, alternatywnych rozwiązań, pozwalających zachować zieleń także pośród miejskiego krajobrazu.
Czytaj więcej...
Troska o ekosystem wymusza na nas tworzenie nowych, alternatywnych rozwiązań, pozwalających zachować zieleń także pośród miejskiego krajobrazu.
Czytaj więcej...
Działania miejskie – tekst Anna Komorowska oraz Marta Klimek
W dziale "Warsztaty" przedstawiamy subiektywny poradnik miejskiego ogrodnika przygotowany przez Annę Komorowską z Pracowni k. oraz przybliżamy projekt Centrum Nauki Kopernik – Uzdrowisko Warszawa.
Czytaj więcej...
W dziale "Warsztaty" przedstawiamy subiektywny poradnik miejskiego ogrodnika przygotowany przez Annę Komorowską z Pracowni k. oraz przybliżamy projekt Centrum Nauki Kopernik – Uzdrowisko Warszawa.
Czytaj więcej...
Życie zasilane pomysłami – tekst Maciej Mazerant
Było przyjemnie, optymistycznie patrzyłem w przyszłość... do dnia, w którym zadzwonił telefon.
Czytaj więcej...
Było przyjemnie, optymistycznie patrzyłem w przyszłość... do dnia, w którym zadzwonił telefon.
Czytaj więcej...
White House Kitchen Garden – tekst Piotr Majcher
White House Kitchen Garden – tak oficjalnie nazywa się warzywny ogródek Michelle Obamy. Leży w południowej części posiadłości, jaką zajmuje Biały Dom i ma ponad 100 mkw. powierzchni. To niewiele. Ale wystarczająco, żeby zmieścić ponad 60 gatunków najróżniejszych roślin.
Czytaj więcej...
White House Kitchen Garden – tak oficjalnie nazywa się warzywny ogródek Michelle Obamy. Leży w południowej części posiadłości, jaką zajmuje Biały Dom i ma ponad 100 mkw. powierzchni. To niewiele. Ale wystarczająco, żeby zmieścić ponad 60 gatunków najróżniejszych roślin.
Czytaj więcej...
Zobacz numery archiwalne
nr 76 Lipiec 2013
temat numeru:
Zieleń w mieście
< spis treści
Wstęp
Od redakcji
Kariera w kulturze
Im więcej doświadczamy, tym lepiej - rozmowa z restauratorką Martą Gessler
Przemysły kreatywne
Xeriscape – krajobraz inteligentny - tekst Magdalena Harasiewicz
Na marginesie
White House Kitchen Garden - tekst Piotr Majcher