Beyond Eggs

Hampton Creek Foods wprowadziło na rynek innowacyjny i w pełni roślinny produkt spożywczy będący alternatywą dla jajka. Beyond Eggs ma formę szarego proszku uzyskanego z takich produktów jak lecytyna z oleju słonecznikowego, rzepak, groch i naturalne gumy z żywic drzewnych.

Producent zapewnia, że potrawy przygotowane z użyciem Beyond Eggs wyglądają i smakują identycznie, jak te zawierające jeden z podstawowych składników naszego pożywienia.

W zestawieniu jednak produkt firmy z San Francisco wygrywa z jajkiem. Pozbawiony jest bowiem jego mankamentów. Ma niższą cenę, jest wolny od cholesterolu, nie powoduje alergii, a jego zastosowanie jest porównywalne do użycia jajka.

Beyond  Eggs jest odpowiedzią na zagrożenia jakie niesie za sobą produkcja i spożycie jajek – ptasią grypę, zatrucia Salmonellą, czy nieludzkie traktowanie kur.
Założyciel i CEO firmy, Joshua Tetrick oraz jego współpracownicy, tworząc swój produkt rozpoczęli od dogłębnej analizy wartości odżywczych oraz funkcji pełnionych przez poszczególne elementy jajka. Następnie każdemu z nich przyporządkowali pozyskane jedynie z określonych roślin substancje o tych samych wartościach i funkcjach.
Dzięki temu zastosowanie Beyond Eggs spełnia wszystkie funkcje charakterystyczne dla użycia jajka. Powoduje tężenie i emulgację, nadaje potrawom puszystości i odpowiedniej konsystencji, a przede wszystkim dostarcza pożądanych walorów smakowych.

Wyznacznikiem innowacyjności dla Hampton Creek Foods Beyond Eggs jest zaangażowanie ich produktu w politykę ekologiczną i zrównoważonego rozwoju.

Zastępowanie jaj Beyond Eggs ma wedle producenta prowadzić do:
redukcji zużycia wody – rośliny wykorzystywane przy produkcji Beyond Eggs potrzebują mniej wody niż zboża, z których jest wytwarzana pasza dla kur,
zmniejszenie emisji CO₂ dzięki użyciu składników roślinnych,
obniżenie poziomu głodu na świecie – mniejsze koszty produkcji Beyond Eggs w stosunku do jaj,
poprawy stanu zdrowia konsumentów – produkt nie zawiera cholesterolu,
zrównoważonego rozwoju – mniej odpadków w procesie produkcji.

Więcej informacji na stronie producenta: http://hamptoncreekfoods.com/beyondeggs/ 

Tekst na podstawie materiałów producenta.






REKLAMA

POLECAMY