Biodegradowalna puszka

Biodegradowalna puszka
Studio Haoshi Design we współpracy ze Studio PLA skonstruowały nowy typ puszki – nazwany „Tin Can”, który mógłby z powodzeniem zastąpić stare, aluminiowe pojemniki. Główną różnicą między tą puszką a aluminiową jest fakt, że ta nowa jest w pełni organiczna i biodegradowalna. Wykonana jest z termoplastycznego poliestru a uszczelniana jest techniką dwuwarstwową. Oznacza to, że może zostać rozgrzana do 110 stopni Celsjusza (np. w kuchence mikrofalowej) a wewnątrz temperatura pozostanie niezmieniona - nawet do minus 20 stopni. Ponadto, dwuwarstwowość puszki gwarantuje, że ręka trzymającego nie będzie narażona na gorąco lub zimno napoju zawartego w puszce.
Jednorazowego użytku aluminiowa puszka odpowiada konsumentom, jednak to co z niej zostaje powoduje zniszczenia. Według badań, w Stanach Zjednoczonych ponad 106 tysięcy żelaznych i aluminiowych puszek wyrzucanych jest w ciągu każdych 30 sekund. Tylko te dane pokazują jak dużo należy zmienić aby zaprzestać zanieczyszczanie naszego środowiska. Podstawowym rozwiązaniem tego problemu jest zmniejszenie, lub jeszcze lepiej, zlikwidowanie produkcji jednorazowych opakowań.
Puszka „Tin Can” mogłaby stać się prawdziwym rozwiązaniem realnego problemu, zwłaszcza że wyprodukowana jest z przyjaznych środowisku produktów wytworzonych z kukurydzy, a dokładnie ze skrobi kukurydzianej. Dlatego, po użyciu „Tin Can” może zostać poddana recyklingowi lub użyta jeszcze raz, a jeśli trafi do śmieci ulega całkowitemu rozłożeniu.
Tekst: Borko Milosevic






www.haoshi.com.tw
Studio Haoshi Design we współpracy ze Studio PLA skonstruowały nowy typ puszki – nazwany „Tin Can”, który mógłby z powodzeniem zastąpić stare, aluminiowe pojemniki. Główną różnicą między tą puszką a aluminiową jest fakt, że ta nowa jest w pełni organiczna i biodegradowalna. Wykonana jest z termoplastycznego poliestru a uszczelniana jest techniką dwuwarstwową. Oznacza to, że może zostać rozgrzana do 110 stopni Celsjusza (np. w kuchence mikrofalowej) a wewnątrz temperatura pozostanie niezmieniona - nawet do minus 20 stopni. Ponadto, dwuwarstwowość puszki gwarantuje, że ręka trzymającego nie będzie narażona na gorąco lub zimno napoju zawartego w puszce.
Jednorazowego użytku aluminiowa puszka odpowiada konsumentom, jednak to co z niej zostaje powoduje zniszczenia. Według badań, w Stanach Zjednoczonych ponad 106 tysięcy żelaznych i aluminiowych puszek wyrzucanych jest w ciągu każdych 30 sekund. Tylko te dane pokazują jak dużo należy zmienić aby zaprzestać zanieczyszczanie naszego środowiska. Podstawowym rozwiązaniem tego problemu jest zmniejszenie, lub jeszcze lepiej, zlikwidowanie produkcji jednorazowych opakowań.
Puszka „Tin Can” mogłaby stać się prawdziwym rozwiązaniem realnego problemu, zwłaszcza że wyprodukowana jest z przyjaznych środowisku produktów wytworzonych z kukurydzy, a dokładnie ze skrobi kukurydzianej. Dlatego, po użyciu „Tin Can” może zostać poddana recyklingowi lub użyta jeszcze raz, a jeśli trafi do śmieci ulega całkowitemu rozłożeniu.
Tekst: Borko Milosevic






www.haoshi.com.tw