Pierwsza restauracja z zerową emisją dwutlenku węgla
Zgodnie z informacją opublikowaną 2. stycznia 2011, słynny szef kuchni Ferran Adria przygotowuje siedzibę dla swojej restauracji elBulli na wybrzeżu Kataloni w Hiszpanii. Jak opisano w magazynie „The Restaurant” , Adria ogłoszony w 2010 roku kucharzem dekady, zamknął swoją restaurację uhonorowaną trzema gwiazdkami Michelin, aby stworzyć ją od nowa.
W planie jest wybudowanie inteligentnych systemów elektroenergetycznych w celu uczynienia aktualnych i przyszłych instalacji eko przyjaznymi. Aby to osiągnąć, właściciel elBulli zatrudnił architekta Enrica Ruiz-Geli, który znany jest między innymi z Expo w 2008 roku w Saragossie i jego „Thirst Pavilion”, który zainteresował zwiedzających zastosowaniem innowacyjnej architektury i pomysłów rozwiązujących współczesne problemy z gospodarką wodną na świecie.
Obydwaj – architekt i szef kuchni – są zafascynowani nowymi technologiami i innowacjami. Ruiz-Geli twierdzi, że w Europie powstały dotąd tylko 3 budynki z zerową emisją dwutlenku węgla do atmosfery, a pawilony elBulli będą następnymi. Energia wiatru, słoneczna oraz geotermalna będą gromadzone w bateriach wodorowych, co pozwoli na skuteczne wykorzystanie energii. Woda również będzie traktowana z uwagą – zbiorniki wody deszczowej oraz energia produkowana przez wodorosty są częścią planu.
„Ekologia jest bardzo droga, jednak jest to inwestycja w uświadamianie” - powiedział Ruiz-Geli. Hiszpania jest uzależniona od gazu i energii nuklearnej z zagranicy więc ta idea nowego systemu elektroenergetycznego dla elBulli da początek niezależności i ochrony środowiska. Należy dalej interesować się i obserwować Adrię w oczekiwaniu na nowe idee. Rozpoczęcie od stworzenia budynku z zerową emisją CO2 do środowiska jest krokiem we właściwym kierunku.

Tekst: Borko Milosevic
www.elbulli.com
W planie jest wybudowanie inteligentnych systemów elektroenergetycznych w celu uczynienia aktualnych i przyszłych instalacji eko przyjaznymi. Aby to osiągnąć, właściciel elBulli zatrudnił architekta Enrica Ruiz-Geli, który znany jest między innymi z Expo w 2008 roku w Saragossie i jego „Thirst Pavilion”, który zainteresował zwiedzających zastosowaniem innowacyjnej architektury i pomysłów rozwiązujących współczesne problemy z gospodarką wodną na świecie.
Obydwaj – architekt i szef kuchni – są zafascynowani nowymi technologiami i innowacjami. Ruiz-Geli twierdzi, że w Europie powstały dotąd tylko 3 budynki z zerową emisją dwutlenku węgla do atmosfery, a pawilony elBulli będą następnymi. Energia wiatru, słoneczna oraz geotermalna będą gromadzone w bateriach wodorowych, co pozwoli na skuteczne wykorzystanie energii. Woda również będzie traktowana z uwagą – zbiorniki wody deszczowej oraz energia produkowana przez wodorosty są częścią planu.
„Ekologia jest bardzo droga, jednak jest to inwestycja w uświadamianie” - powiedział Ruiz-Geli. Hiszpania jest uzależniona od gazu i energii nuklearnej z zagranicy więc ta idea nowego systemu elektroenergetycznego dla elBulli da początek niezależności i ochrony środowiska. Należy dalej interesować się i obserwować Adrię w oczekiwaniu na nowe idee. Rozpoczęcie od stworzenia budynku z zerową emisją CO2 do środowiska jest krokiem we właściwym kierunku.

Tekst: Borko Milosevic
www.elbulli.com