Pizza. Przysmak pochądzący prosto z Italii zyskał w ostatnich latach wielką sławę na całym świecie. Doczekała się ona już regionalnych warjacji i nowych sposobów przygotowywania oraz podawania. Przykładowo, polski zwyczaj serwowania dodatkowych sosów do polania pizzy w innych krajach europy spotykany jest żadko, o ile w ogóle.

Popularność zamawiania pizzy na wynos, jest jednak powszechny wszędzie w podobnym stopniu. Usługa ta, oferowana przez pizzerie jest bardzo wygodna i ludzie często z niej korzystają. Pozostaje jednak problem pudełek po pizzy. Są one nieporęczne, raczej nie nadają się do wykorzystania w inny sposób - ze względu na zabrudzenie jedzeniem. Pozostaje więc wyrzucenie pudełek do śmieci.

Jednorazowe pudełka zalegające na stertach śmieci stanowią jedno z wyzwań stojących przed projektantami i ludźmi kreatywnymi.

Firma Eco News Reuse, której działalność skupia się na ekologicznych rozwiązaniach wpadła na pomysł stworzenia pudełka na pizzę na wynos wielorazowego użytku. Pi Pan reusable pizza dish to ultralekki, wykonany z dopuszczonej do kontaktu z żywnością stali nierdzewnej pojemnik na pizzę, który wykorzystać można nawet 1000 razy.

Idea polega na tym, że pizza w Pi Pan dostarczana by była do klienta i tam zostawiana, a przy następnej dostawie pudełko byłoby odbierane i wykorzystywane ponownie.
Opakowanie to jest nie tylko użyteczne pod względem ekologii, ale także praktyczne i estetyczne.

www.goodnewsreuse.com









Oprac. A. F.