Slow

Iri mame w cukrowej skorupce

2013-05-29

Japonia jest miejscem szczególnie fascynującym dla Europejczyków. Splatanie się nowoczesności z wielowiekową tradycją nadaje temu krajowi niepowtarzalnego charakteru. Obok ogromych wierzowców, szeregu przedsiębiorstw, odnajdujemy stare światynie i zabytki świadczące o wspanialości tej wielowiekowej kultury. Ważnym elementem owej kultury jest kuchnia, w której szczególną rolę odgrywają łakocie. Japońskie słodycze autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, to jedna z pierwszych, wydawana w języku europejskim, publikacja, opisująca w dokładny i kompleksowy sposób japońskie cukiernictwo. Dzięki tej książce możemy uczestniczyć w wyjatkowej podróży po kuchniach cesarskich, bogatych domach samurajów czy słynnych zakładach cukierniczych na przestrzeni wieków.

Jedną z opublikowanych przez autorkę receptur jest przepis na Iri mame w cukrowej skorupce.

Składniki:
100 g ugotowanych ziaren soi
20 ml wody
90 g cukru


Sposób przygotowania:

Soję moczymy przez noc po czym gotujemy, tak by ziarna były twarde i łatwo się nie rozgniatały. Następnie odstawiamy ją na około 2 godziny i osuszamy. Ziarna wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy do momentu aż zaczną strzelać (około 7-10 minut). Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy 50 g cukru, doprowadzamy do wrzenia po czym wrzucamy soję i zestawiamy z kuchenki. Dokładnie mieszamy. Kiedy cukier obklei ziarna oraz zrobi się lekko białawy dosypujemy kolejną partię cukru, wstawiamy na kuchenkę po czym mieszamy. Czynność powtarzamy 2-3 krotnie. Soję rozkładamy na papierze do pieczenia. Iri mame przechowujemy w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku. Nadaje się do spożycia przez około tydzień.


Zdjęcie: Magdalena Tomaszewska-Bolałek


REKLAMA

POLECAMY