Mirosław Jabłoński. Zawód: szef kuchni


Czas czytania 3 minuty

DZIEŃ Z ŻYCIA... Mirosława Jabłońskiego, szefa kuchni 4-gwiazdkowego andel’s Hotel Łódź i hotelowej Restauracji Delight

Z wykształcenia jestem... kreatorem sztuki kulinarnej.

Wstaję o... 7 rano niestety.

Rano piję... Standardowo - kawę lub wodę mineralną, za to wieczorem nie odmawiam sobie szklaneczki whisky.

Dzień pracy zaczynam o... około 9, jak inni .

Moje najważniejsze narzędzie pracy to... umysł i wyobraźnia – bez tego nie da się uprawiać sztuki kulinarnej.

Najwięcej czasu w ciągu dnia poświęcam na... pracę operacyjną w swoim dziale , bo to zapewnia płynną obsługę naszych gości, ale też na twórcze działania (dla ich rozkoszy kulinarnych).

Mój dzień pracy... zaczyna się od wyzwań, kończy się na satysfakcji.

Obiad zwykle jem... z innymi na stołówce pracowniczej lub w biegu między kuchnią na poziomie 0 a 5 piętrze.

Moi klienci to... każdy kto odwiedzi hotel i restaurację hotelową.

Najtrudniejsze w mojej pracy jest... znalezienie czasu na obiad.

To, co lubię robić najbardziej to... planować urlop.

Początki swojej pracy wspominam... jako okres wzmożonego wysiłku i nauki, zdobywania doświadczenia  i planowania dalszego rozwoju.

Praca zespołowa to dla mnie... współdziałanie i dobra wielostronna komunikacja nastawiona na zrozumienie; ale też właściwy podział obowiązków i osiąganie wspólnych celów i sukcesów.

Poziom stresu w pracy w skali od 1 do 10 oceniam na... 9, ale to stres zdecydowanie motywujący!

Konkurencja to dla mnie... wyzwanie.

Największy sukces... to praca z obecnym zespołem.

Sen z powiek spędza mi... entuzjazm i zadowolenie gościa, a właściwie obawa o jego brak.

W domu myślę... co zrobię na obiad w weekend [uśmiech]. W pracy nie mam czasu dobrze zjeść, w tygodniu nie mam czasu dla siebie ugotować, więc weekend to czas dla moich doznań kulinarnych.

Inspiracji szukam... we własnym zespole i wyciszeniu.

Odpoczywam wśród... przyjaciół.

W tym zawodzie nauczyłem się, że... pokory i dystansu do siebie nigdy za wiele.

 Z pewnością nie jest to praca dla... flegmatyka – trzeba szybko działać i pracować na 200%.

Moja rada dla zainteresowanych pracą w zawodzie to... cierpliwość , kreatywność i wytrwałość.

Gdybym nie pracował w obecnym zawodzie, to byłbym... nieszcżeśłiwy i nie byłbym sobą.

Połączenie kultury i biznesu to dla mnie... sztuka kulinarna i wyzwanie.

Polska to dla mnie... kraj kreatywnych szefów kuchni.